Ingenieurstechnieken voor brandveiligheid in gebouwen- Fire Safety Engineering
Beschrijving
Performantie-gericht ontwerp laat toe om de brandveiligheid van gebouwen expliciet te evalueren door middel van inzicht in het gedrag van vuur en rook in een gebouw, en de toepassing van gespecialiseerde ingenieurstechnieken. Deze aanpak stelt ontwerpers en ingenieurs in staat om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die beter afgestemd zijn op de unieke kenmerken van het gebouw, en om meer algemeen brandveiligheid te garanderen voor aspecten die niet door prescriptieve regels worden afgedekt.
De opleiding geeft een inleiding tot de mogelijkheden en de toepassing van ingenieurstechnieken voor brandveiligheid (Fire Safety Engineering), dit zowel met betrekking tot het brandveiligheidsconcept van gebouwen, de specificatie en detaillering van structuren en installaties, alsook met betrekking tot het brandgedrag van materialen en gebouwenonderdelen.
Dankzij deze opleiding krijg je volgende kennis en competenties:
Kennis van concepten brandveiligheid (brandweerstand, reactie bij brand…)
Je krijgt inzicht in de fundamentele concepten van brandveiligheid, zoals brandwerendheid van structuren, dynamica van rook, en de reactie van materialen bij brand.
Inzicht in mogelijkheden FSE (Fire Safety Engineering)
Je leert de mogelijkheden van FSE kennen, en leert zo inschatten waar alternatieve, meer flexibele benaderingen brandveiligheid kunnen verzekeren. Dit laat toe om innovatieve oplossingen te overwegen die zijn afgestemd op de specifieke eigenschappen van het gebouw.
Erkennen van de grenzen van prescriptief ontwerp en de eigen competenties
Je leert inzien waar prescriptieve ontwerpvoorschriften niet voldoen om brandveiligheid te garanderen en waar gespecialiseerde kennis nodig is. Dit laat in het bijzonder toe om de grenzen aan het eigen kunnen en de eigen expertise te (h)erkennen.
Kritisch evalueren van brandveiligheidsontwerp
Je ontwikkelt de vaardigheden om brandveiligheidsontwerpen kritisch te analyseren en de kwaliteit van FSE studies in te schatten. Dit stelt u in staat om met kennis van zaken met brandveiligheidsingenieurs te communiceren en mee te denken in het ontwikkelen van een performantie-gericht ontwerp.
Alle info & inschrijven: www.ugain.ugent.be/FS2025.htm
Programma
Brandbeveiligingsstrategie en performantie-gericht ontwerp
De brandveiligheidsstrategie verduidelijkt hoe brandveiligheid bereikt wordt voor een specifiek gebouw, en welk prestatieniveau met het ontwerp wordt bereikt. Er wordt dieper ingegaan op performantie-gericht ontwerp (Performance-Based Design, PBD). Bij performantie-gericht ontwerp worden de doelstellingen voor brandveiligheid expliciet vooropgesteld. Hierdoor is het mogelijk om een verbeterd veiligheidsniveau te bereiken en om moderne brandveiligheidsdoelstellingen (zoals bruikbaarheid na brand) mee te nemen in het ontwerp. Door rekening te houden met de specifieke kenmerken van het gebouw laat performantie-gericht ontwerp toe om brandveiligheidsoplossingen voor te stellen op maat van het gebouw.
Datum: 4 februari 2025
Lesgever: Ruben Van Coile
Materiaalgedrag bij brand
Mechanische, thermische en brandgerelateerde materiaal eigenschappen veranderen in functie van de temperatuur. Er wordt een overzicht gegeven, alsook hoe bepaalde eigenschappen bepaald kunnen worden.
Datum: 11 februari 2025
Lesgever: Bart Merci
Dynamica van brand
De basis van branddynamica wordt uitgelegd, zowel in de buitenlucht als in een gebouw. De essentiële vergelijkingen worden toegelicht en de verschillende stadia van een brand worden besproken, evenals de concepten ‘brandstof gecontroleerd’ en ‘ventilatie gecontroleerd’.
Datum: 18 februari 2025
Lesgever: Bart Merci
Passieve brandbeveiliging
Passieve brandbeveiliging omvat bouwkundige maatregelen die de verspreiding van brand en rook beperken, zoals brandwerende muren, draagelementen en deuren. Deze systemen zijn noodzakelijk om de veiligheid van gebouwen te waarborgen zonder actieve interventie. Het gebruik van brandwerende materialen en het afdichten van openingen voorkomt dat vuur en rook zich snel verspreiden. Passieve brandbeveiliging werkt samen met actieve systemen om een uitgebreide brandveiligheidsstrategie te bieden. Via regelgeving en testnormen wordt de implementatie van deze maatregelen in gebouwen gegarandeerd. In deze module worden de belangrijkste systemen voor passieve brandbeveiliging besproken.
Datum: 25 februari 2025
Lesgever: Emmanuel Annerel
Gedrag van constructies tijdens en na brand
Constructies die aan een hevige brand worden blootgesteld, warmen sterk op, wat kan leiden tot grote vervormingen, inwendige krachtsherverdelingen en spanningen, en in sommige gevallen zelfs tot gedeeltelijke of volledige instorting. In deze module bespreken we de effecten van brand op het gedrag van constructies, zowel tijdens als na de brand, en hoe deze kunnen worden meegenomen in het structurele ontwerp.
Datum: 11 maart 2025
Lesgever: Thomas Thienpont
Dynamica van rook
De basis van rookdynamica wordt uitgelegd, zowel in de buitenlucht als in een gebouw. Het fenomeen ‘ceiling jet’ wordt besproken, alsook de opbouw van een rooklaag en de natuurlijke stroming door openingen.
Datum: 18 maart 2025
Lesgever: Bart Merci
Rook – en warmteafvoer (RWA)
De principes en systemen voor RWA worden uitgelegd. Dit omvat overdruk systemen, natuurlijke en mechanische RWA en rook extractie. Ook horizontale RWA in tunnels en parkeergarages wordt kort besproken.
Datum: 25 maart 2025
Lesgever: Bart Merci
Evacuatie
Wetgevingen en normen vereisen evacuatievoorzieningen op basis van een one-size-fits-all benadering. Hoewel traditionele naleving acceptabel kan zijn voor veel constructies, kan het de ontwerpflexibiliteit beperken voor veel complexe en geavanceerde projecten. Geavanceerde modelleringstechnieken kunnen ingezet worden in alternatieve of prestatiegerichte ontwerpen om de gewenste visie te bereiken en lastige uitdagingen op het gebied van brand- en levensveiligheid op te lossen.
Datum: 1 april 2025
Lesgevers: Simon Loosvelt of Melchior Schepers en Miet Cras
Detectie- en alarmsystemen
Detectie- en alarmsystemen zijn essentieel om tijdig een brand op te merken en te alarmeren. Er wordt een overzicht gegeven van technieken. Hierbij komen zowel de sterke als de zwakke punten aan bod van de verschillende detectiemethodes. Verschil tussen de productnormen en de installatienormen komt eveneens aan bod.
Datum: 22 april 2025
Lesgever: Christian Gryspeert
Automatische blussystemen
Om tijdig en adequaat te reageren op brand is een automatisch blussysteem vaak noodzakelijk. Verschillende mogelijkheden (gasblussing, sprinkler, watermist, schuim,…) komen aan bod. Algemene concepten worden aangebracht evenals applicaties waar de verschillende systemen kunnen ingezet worden. Ook bouwtechnische implicaties worden besproken.
Datum: 29 april 2025
Lesgever: Christian Gryspeert
Regelgeving en normen
Brandveiligheid van gebouwen wordt grotendeels bepaald door regelgeving en normen. In deze les maak je kennis met de belangrijkste wetten en regels die de brandveiligheid in gebouwen waarborgen, en de juridische concepten die daarbij komen kijken. Daarnaast leer je waar je aanvullende regelgeving kunt vinden en krijg je een beter inzicht in de rol van normen binnen dit kader.
Datum: 6 mei 2025
Lesgever: Jan De Saedeleer
Moderne brandbestrijding
In deze les wordt uitgelegd hoe een modern brandweerkorps aan brandbestrijding doet. Inzicht in de werk- en denkwijze van de brandweer komt van pas bij het performantie-gericht ontwerp. Dergelijke ontwerpen worden immers meestal aan de brandweer voorgelegd voor advies.
Datum: 13 mei 2025
Lesgever: Karel Lambert
Risico-analyse en gelijkwaardigheid
In deze les wordt ingegaan op risicobeoordeling en de kwalitatieve en kwantitatieve methoden die toelaten om brandgevaar te analyseren. De interactie tussen risico-evaluaties en kosten-optimalisatie wordt toegelicht, waarbij rekening wordt gehouden met de volledige levensduur van het project. Er wordt verder ingegaan op het concept gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid houdt in dat alternatieve brandveiligheidsoplossingen worden vergeleken met prescriptieve regels om na te gaan dat ze hetzelfde of een hoger veiligheidsniveau bieden. De gelijkwaardigheidsbeoordeling heeft echter meerdere valkuilen die tijdens de les worden toegelicht.
Datum: 20 mei 2025
Lesgever: Ruben Van Coile