Circulair bouwen: van materialen tot bouwproject
Beschrijving
Circulaire economie wil de materialenkringloop sluiten en weggaan van een lineaire economie waarin materialen aan het eind van hun levensduur als afval bestempeld worden. Deze transitie is ook voor de bouwsector een essentiële en hoogdringende stap die hoog op zowel de Europese als Vlaamse beleidsagenda staat. De bouwsector geldt immers als één van de grootste materiaal- en energieverbruikers, en vormt een belangrijke bron van broeikasemissies. 50% van alle ontgonnen natuurlijke hulpbronnen vindt zijn weg naar deze sector. Tegelijk wordt hier 33% van de gehele afvalproductie gegenereerd.
Circulair bouwen is evenwel een ruim begrip dat verschillende aspecten omhelst en zich op verschillende schalen situeert: van de materiaalkeuzes tot de schaal van het bouwproject. Deze opleiding gaat in op elk van deze thema’s. Zowel veranderingsgericht ontwerpen, materiaal(her)gebruik, omgaan met energie en water, juridische aspecten als circulaire businessmodellen komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor methoden om milieu-impact en circulaire kwaliteiten te evalueren.
De opleiding biedt voor elk van deze thema’s een grondige basis, en geeft inzichten en concrete voorbeelden. Handvaten worden aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan binnen de bouwpraktijk. Na het volgen van de opleiding hebben de deelnemers een goed overzicht van de huidige stand van zaken omtrent circulair bouwen.
Programma
Module 1: Circulair bouwen van bij het ontwerp
Module 2: Urban mining, hergebruik, levensduur
Module 3: Circulaire bouwmaterialen en hun toepassing
Module 4: Energie, water, HVAC
Module 5: Evaluatie a.d.h.v. indicatoren en levenscyclusanalyse
Module 6: Omkadering en opschaling van circulair bouwen
Module 7: Cases
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
Circulair bouwen: van materialen tot bouwproject
Voor iedere module kan er afzonderlijk ingeschreven worden.
Klik hier voor alle info: www.ugain.ugent.be/CB2024.htm